Minder oordelen maakt het leven luchtiger

Mensen vragen ons soms: Hoe doe je dat? Hoe kan je zo relaxt zijn over mensen die je teleurstellen of over vervelende dingen die er gebeuren in je leven? Hoe kan je zo snel schakelen van negatief naar positief?

Ik sprak een medestudent van mijn coachopleiding en we realiseerden ons ineens hoe we door de opleiding zijn veranderd in ons denken en doen.

We hebben geleerd dat we altijd een keuze hebben in hoe we tegen ervaringen aankijken. We leerden ook dat we een keuze hebben hoe we naar anderen en onszelf kijken. Met compassie. Als je beseft dat iedereen doet wat hij kan, met wat hij of zij en jijzelf NU weet, dan begrijp je ook het concept ‘er is geen goed of fout’. Dan wordt je (ver)oordelen minder en dat maakt het leven een stuk luchtiger.

We hebben geleerd ons af te vragen wat wil ik hiermee? En wat is mijn aandeel hierin? We leerden anders kijken naar situaties. Werkt het voor of tegen me hoe ik nu reageer? Brengt het me wat ik echt wil? En zo niet, dan hebben we nu een keuze om het anders aan te pakken.

Door met elkaar te praten over wat ons bezighoudt en door de juiste vragen te stellen aan elkaar komen ook wij tot meer bewustwording. Iedere dag gebeurt er wel iets waar je wat van kunt leren.

Hoe bijzonder dat we dat nu anderen ook kunnen leren. Hierdoor wordt het leven echt leuker, relaxter en makkelijker. Gaaf he?