Neem weer controle over je eigen leven

Hoe voel je je? Sta je ‘s morgens op vol energie en blijheid? Heb je zin in de dag? Of voel je je angstig, boos, gefrustreerd, moe en denk je daar gaaaaan we weer?

Om sterk in het leven te staan hoor je vaak dat je vooral lichamelijk sterk moet zijn: Gezond eten, sporten, op tijd naar bed. En hoewel dat ook ontzettend belangrijk is, is dit is eigenlijk maar één aspect.

Laten we eens kijken vanuit welke energie jij in het leven staat. De energie in de kern van je gedachtes, emoties, en acties. Want dit bepaald hoe jij jezelf, de mensen om je heen en de wereld ziet. Het bepaalt hoe je reageert op situaties in je leven..

Jouw kern energie is de energie die je meebrengt bij elke actie of situatie. En deze energie kan catabolisch of anabolisch zijn.

Anabolische Energie = Constructief en opbouwend. De energie van creativiteit, intuïtie, compassie en geven om.

Anabolische energie voedt je lichaam, ideeën en interacties. Het helpt jou en iedereen om je heen te groeien en motiveren en geeft kracht om geweldige prestaties neer te zetten. Het geeft energie om goed om te gaan met stressvolle situaties.

Cabatolische Energie = Destructief en afbrekend, vermoeiend. De energie van negativiteit.

Catabolische energie geeft een soort filter waardoor je situaties maar op één manier kunt zien (meestal negatief). Dit filter zorgt dat je minder mogelijkheden ziet. Als je bewust catabolische energie inzet (bijvoorbeeld je ergens kwaad om maken) kan dit je helpen om je doelen te bereiken. Maar als je onbewust veel in deze energie zit kan dat emotioneel, mentaal en fysiek zijn tol gaan eisen. Destructief voor jou en mensen om je heen.

In welke energie zit jij?

Een mooie tool die we kunnen inzetten is de ELI assesment (Energetic Leadership Index). Deze bijzondere ‘assesment’ meet je energetische profiel. Dit profiel is meestal hoofdzakelijk catabolisch of anabolisch en is een afspiegeling van wie jij denkt te zijn op DIT moment.

Hoe jij bewust en onbewust reageert op situaties en dingen die er gebeuren in je leven hebben een effect op hoe jij jezelf energetisch laat zien in dat moment. Of je je nou bewust bent of niet, mensen en je omgeving hebben een energetische invloed op jou.

De 7 niveaus van energie

We onderscheiden 7 niveaus van energie van waaruit je denkt en doet. Deze komt voort uit je opvoeding, de dingen die je hebt meegemaakt, je aannames, overtuigingen, waardes en interpretaties van dingen die er gebeurd zijn. Hier een voorbeeld:

LEVEL 1: Denken dat je geen keus hebt. Slachtofferenergie. Dat kan ik niet. Angstig.

“Ik ben zo van streek. Het is alsof in niet besta. Ik doe er niet toe, hij/zij negeert me gewoon”.

LEVEL 2: Boosheid. Strijdlust. Verzettende of vechtende energie.

“Ik zal hem of haar eens even vertellen hoe het zit, ik ben zooo kwaad!”

LEVEL 3: Rationaliseren. Het is wel goed zo.

“Het is ok, hij/zij is hier al zo lang en IS in mijn team/leven. Ik denk dat ik er gewoon mee om moet gaan”.

LEVEL 4: Geven om. Compassie. In dienst staan van anderen. Voor anderen zorgen.

“Ik wil echt het beste voor hem/haar (en voor het bedrijf). Ik ben blij als ik hem/haar kan helpen in welke vorm dan ook.”

LEVEL 5: Verzoening. Win-win creëren. Er is geen goed of fout.

“Waar is de mogelijkheid hier? Hoe kunnen we allebei winnen?”

LEVEL 6: Intuïtie. Creatieve genie. De plek voor briljante visionairs.

“We zijn allemaal met elkaar verbonden en alles heeft waarde en een bedoeling”.

LEVEL 7: Complete passie voor alle aspecten van het leven. Een gevoel van eenheid.

“Ik voel complete passie en blijheid in dit en in alle situaties.”

Wat is vooral voor jou van toepassing? Heb je een idee? Misschien herinner je een bepaalde situaties (op je werk of in je dagelijks leven) waarin je vanuit een bepaalde energie hebt gereageerd. Het kan zijn dat je op je werk anders reageert dan bijvoorbeeld in contact met je familie. Hoe komt dat denk je? Vanuit welke gedachtes en overtuigingen reageren we op wat er gebeurd in ons leven?

Bewustwording

De ELI assesment is een mooie tool om bewust te worden van waar je staat in je leven. Hoe je tegen het leven aankijkt en hoe je reageert op gebeurtenissen in je normale doen (als alles goed gaat) en hoe je reageert in stressvolle situaties.

Als je je bewust wordt en weet vanuit welk energie niveau je reageert kun je er wat aan doen. Dan zie je waar verbeteringen te krijgen zijn zodat je leven leuker, meer ontspannen en succesvoller kan worden.

Leid je leven

Iedereen is een leider. Je leidt niet alleen een bedrijf maar ook je eigen leven. Als je er zo naar kijkt kun je je eigen leven nog béter leiden. Je kunt niet weten wat je niet weet. Deze assessment maakt je bewuster. Je wordt bewust waar je vandaan komt, hoe je tegen dingen aankijkt en waarom je doet wat je doet. Waarom je reageert zoals je doet en hoe het anders zou kunnen.

Door je bewust te worden hoe je in het leven staat kun je dingen veranderen en de ELI helpt daarbij.

Een voorbeeld…

Stel jezelf eens twee mensen voor die allebei een vergadering moeten leiden over de verkoop van een nieuw product. Ze kijken allebei naar hun publiek en zien de mensen lachen en praten. De ene persoon staat anabolisch (positief/opbouwend) in de situatie de ander catabolisch (negatief en afbrekend). Als je hen allebei zou vragen de situatie te beschrijven dan hoor je twee compleet verschillende dingen:

“Het is zo frustrerend om voor een groep mensen te staan die niet naar mij luisteren. Ik kan ze zo nooit motiveren om hun verkoop doelen te bereiken. Niet een beste start. Wat een verspilde kans!”


– Persoon met catabolische energie

“Wow, het was zo fantastisch iedereen zo betrokken en enthousiast
te zien, ze konden zich gewoon niet beheersen. Dit gaat een succes worden!”


– Persoon met anabolische energie

En jij?

Kijk eens voor jezelf hoe jij in het leven staat. Herken jij jezelf meer in de ene of de andere energie? Kun je voorbeelden noemen waarin je beseft dat als je op een andere manier erin had gestaan je een beter gevoel zou hebben?

Ben je bezig met persoonlijke ontwikkeling en voel je ergens dat je geholpen zou zijn met een andere kijk op dingen, dan nodig ik je uit om de ELI assesment te doen. Zelfs al zou je geen coachvervolg doen dan heb je aan deze uitkomst samen met de uitleg een ongelooflijke tool in handen waar je wat mee kunt.

Heb je vragen of interesse in de ELI assessment? Stuur een e-mail naar info@ briezcoaching.nl